Obchody 50-lecia w Krakowie

Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie obchodziła w sobotę 50-lecie swego istnienia. Uroczysty apel na Rynku Głównym połączono ze ślubowaniem słuchaczy pierwszego rocznika.

Podczas święta swoje wyroby przeznaczone dla strażaków pokazała na krakowskiej starówce Lubawa SA. Goście uroczystości oraz zwiedzający mogli zobaczyć namiot ratowniczy, który jest powszechnie wykorzystywany przez polskie służby ratownicze, skokochron chroniący przed skutkami upadku z wysokości, kabinę do dekontaminacji, a także zapory przeciwpowodziowe.

Lubawa była gościem strażaków ze Szkoły Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej na zaproszenie jej komendanta, brygadiera Bogusława Koguta. W uroczystości wzięli udział słuchacze szkoły aspirantów i jej absolwenci, a także goście, m.in. podsekretarz stanu w MSWiA Zbigniew Sosnowski, komendant główny Państwowej Straży Pożarnej bryg. Wiesław Leśniakiewicz, małopolski komendant wojewódzki PSP bryg. Andrzej Mróz oraz wojewoda małopolski Stanisław Kracik, a także szefowie jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych. Na uroczystości do Krakowa zjechali także przedstawiciele zagranicznych służb ratowniczych - między innymi z Belgii, Niemiec i Ukrainy Wszyscy oni odwiedzili wystawę Lubawy i rozmawiali z jej przedstawicielami z działu handlowego spółki. Poza propozycją Lubawy SA na krakowskim Rynku Głównym pokazano kilka typów bojowych wozów pożarniczych, sprzęt specjalistyczny a także specjalny symulator do ćwiczeń pożarniczych.

Szkołę Podoficerów Pożarnictwa powołano, a właściwie przeniesiono z Nysy do krakowskiej Nowej Huty w 1960 roku. W latach 1973-1992 funkcjonowała ona jako Szkoła Chorążych Pożarnictwa a od 1992 roku pod nazwą Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie. Początkowo w szkole kształcono podoficerów pożarnictwa, a od 1973 r. szkoła uzyskała status policealnej technicznej szkoły, w której przygotowywano do zawodu techników pożarnictwa. W latach 80. szkoła przejęła zadania operacyjnego zabezpieczenia obszaru Nowej Huty co spowodowało, że kadeci w ramach odbywanej praktyki pełnili w sposób ciągły służbę w jednostce interwencyjnej. W roku 1992, w następstwie przemian w strukturach straży pożarnej, powołana została Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie. Nastąpiła zasadnicza przebudowa programów kształcenia techników pożarnictwa, który ukierunkowany został na przygotowanie dowódcy-ratownika. Absolwenci, którzy uzyskali stopień młodszego aspiranta, z uwagi na sposób przygotowania, kierowani są głównie do służby w jednostkach ratowniczo-gaśniczych PSP. Każdego roku o przyjęcie do szkoły ubiega się blisko 600 kandydatów.

Lubawa SA ściśle współpracuje z jednostkami Państwowej Straży Pożarnej oraz Związkiem Ochotniczych Straży Pożarnych. Prezentuje im swoje najnowsze rozwiązania i propozycje, przekazuje sprzęt do testowania i badań a także prezentuje swoje możliwości w dziedzinie powszechnego ratownictwa społeczeństwu celem popularyzacji swojej misji.

• Utworzono .

fax: +48 62 737 5708
Lubawa S.A. ul. Staroprzygodzka 117, 63-400 Ostrów Wielkopolski, NIP 744-00-04-276, REGON 510349127, KRS 0000065741, Prowadzony przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto I Wilda W Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, Kapitał zakładowy wynosi 30.054.000 zł i został w całości opłacony, BDO 000010404